Etter to dagers sykling fra den tyske grensen, rullet vi inn i selveste Hamburg.

Her er det 8 år siden vi var sist – også da på sykkel – da sykkelturen fra Paris til København i 2010 ble gjennomført.

På 8 år har ikke Hamburg forandret seg så mye – men mulig vi har blitt litt eldre. Det er et flott gjensyn med byen i hvertfall.

Vi må bare legge ved et bilde fra i 2010 – fra samme by – samme personene – samme mission – bare 8 år yngre.

Se så søte og uerfarne sykkelister vi var da – og det var garantert ikke i våre tanker å være i samme by 8 år senere – spesielt ikke med sykler.

“Tour de Venezia” var ikke på tegnebrettet engang da – det var ikke før 3 år etterpå at ideen ble skapt. I dag er den ennå en pågående realitet.

Det blir en planlagt hviledag på oss her i Hamburg – som vanlig turister i sykkelklær – og for å hvile både baken og lårene. En velfortjent dag syns vi.

Det er alltid utrolig gøy å sykle inn i store byer – men det er ikke alltid at det går an. Inn mot Hamburg var det mulig på flotte sykkelstier – men man sykler i et milevis landskap med industri og havneanlegg.

Kanskje ikke så idyllisk – men majestetisk – det er det.

Slitne og våte ankommer vi hotellet og er klare for en varm dusj og litt mat. Hotellet er booket på forhånd – og strategisk valgt midt i byen – og med plass for sykler innlåst på bakrommet.

Maten ble som vanlig grovt brød, feite oster og litt pølse. Restene etter utelunsjen ble på sengekanten – med andre ord – men slik er sykkellivet og ironiens glede.

Vi var så slitne, våte og lei – at vi ikke gadd å gå ut å spise etter utpakking og dusj – det ble bare raskeste vei til søvn.

Men – dagen i dag som turister – var verd mye. En hel dag i byen – det gjorde susen. Selv sykkelfruen gledet seg over en sykkelfri dag.

Men hva gjør man egentlig på ferie – uten sykler – og med kun sykkelklær i bagasjen. Hørt om “bønder på bytur” – nesten sånn var det.

Det blir jo som for mange rene feriebilder av rene feriedager – også for oss. Det som er litt kult er at byer med mye historie – kan man glede seg over ut fra flere tidsepoker. Hamburg er en slik by.

Kirken bak Randi her – var faktisk brukt som stall for hestene til Napoleon på 1800 tallet – da Napoleon med sin hær var på tokt og erobret Hamburg.

Det var så mange kirker her den gang, at denne ble til hestestall. Fantastisk – mulig vi kan finsnakke med paven, hertugen eller noe slikt – for å kunne parkere syklene inne her også. Det hadde vært noe.

Krigens merker er tydelig og tatt vare på i denne byen. Som kjent ble Hamburg teppebommet med 350 000 brannbomber i slutten av juli 1943 – og ble helt rasert under de alliertes operasjon “Gomorrah”.

Kirken bak ble intet bedre behandlet – der selve kirkerommet ble bombet til ruiner og ikke bygget opp igjen.

Selve tårnet står igjen og litt av ruinene rundt. Dette var den eldste kirken i området og var en helt utrolig fin kirke før bombingen i 1943.

På bildet under står vi inne i kirkerommet – eller der kirkerommet egentlig skulle ha vært da.

Hamburg har så mye å by på – og vi har bare en dag til rådighet.

I morgen setter vi kursen fra Hamburg til Bremen – på noen utvalgte sykkelruter mellom byene. Vi hadde planlagt å følge elven Elben ut fra Hamburg og ut til kysten – men endrer planene til å stikke en kjapp tur innom Bremen.

Vi blir så å sykle ut mot kysten fra Bremen og passerer grensen inn til Nederland ved byen Leer. Deretter fortsetter vi mot Groningen i Nederland for så å sette strake kursen mot Amsterdam. Groningen er så stor by at selv Ikea er etablert der.

To uker og 50 mil igjen av turen – og to uker og 3 år igjen av dette sirkuset.


Kommentarer

kommentarer