Hvorfor dra til Roma – når Roma ligger i Frankrike? Det er et godt spørsmål. Vi bare sykler rett på restene av det romerske rike, og er ikke lei av den grunn.

Vi besøker Niemés og Arles på turen rundt Montpellier. Vi har hørt litt om begge plassene og gjerne sett på reportasjer på en eller annen TV kanal.

Plassene virker kjente, men vi har ikke vært her før. Det er nok kjente plasser, kan man skjønne. Romerne har vært her også.

Både Niemés og Arles har romerske røtter, tilbake lenge før Jesus ble født. Romerne herjet her med sitt gigantiske imperium tilbake i Romerrikets storhetstid.

Det første vi treffer på ved inngangen til Niemés, er Amfiteater – så stort som vi husker det samme var fra Roma. Bare i Niemés er det helt intakt den dag i dag – og helt rundt.

Trodde bare sånt fantes i Roma – men både Niemés og Arles har hvert sitt store Amfi. I Arles er det til og med to stykker side om side.

I Roma er vel den store Amfi’en midt i byen rast litt sammen. Når man ser på de tre som ligger i Niemés og Arles, brukes de i dag til å ha idrett og leker i – og til og med konserter.

De er helt intakt og godt bevart. Byenes stolthet, vernet – men blir brukt.

Tro hvor god stemning det hadde vært med en skikkelig U2 konsert her – eller AC/DC på sitt beste. Tror ikke murene har holdt her da, mulig det som har skjedd i Roma.

Det er så fasinerende med hvor store de ulike amfi og kirkene er. Bygget med håndmakt og uten store heisekraner.

Aritektuen en noe man bare kan drømme få til i dag – var nok mange flinke romere her ja. Virkelige håndtverker. Det skal de ha.

Det som er så kult – er at byene med resturaner, barer og stemingen – er i gammelbyen.

Blir en så herlig opphisset opplevelse.

Man går rundt i en evig romerske tidsalder, kombinert med servering fra vår nåtid.

Byen Arles må bare besøkes og er en kjent og kjær by bygget rundt romerens etterlatte bygninger og Van Gogh sin kunst.

Byen har to flotte og intakte Amfi Theater. Her er en del kjente konserter kjørt og mange har nok hørt om de. Romerne har virkelig satt sitt preg på byene rundt her.

En annen mann som har satt sitt preg på byen, er den kjente kunstneren Van Gogh. Byen har dyrket kunstneren og satt sitt preg på byen, også med sitt kjente Van Gogh museum og sin egen kafee i byen.

Det skal sies at selveste Van Gogh var nokså sur og forbandet de årene når han bodde her – han skal ha skjært av seg øret blant annet. Man skal høre mye før ørene….osv.

Arles er en plass man bør legge sin dagsreise til. Vi kan anbefale en fantastisk opplevelse, og vi møtte til og med en lærinne fra Finnmark – som opprinnelig var fra Bergen.

Det er en flott by som Van Gogh fant roen sin i og hadde sin storhetstid fra. Det var her han malte sine største bilder fra, som som sagt skar av seg øret sitt.

Han malte sitt verk ” Solsikker”, “Stjernenatt” og “Selvportrett av avskåret øre”. Sistnevnte er nok ut fra egen erfaring.

Det er også en kjent og kjær kafe som Van Gogh likte seg på, som nå har fått navnet “Kafe Van Gogh “.

Der måtte vi bare ha en kaffe.

Det ble det ikke, fordi vi ikke fikk parkere syklene på fortauet i front av kafén – og vi må ha de under oppsikt hele tiden – i nærheten av oss.

Det nærmer seg farlig Marseille.

Kun 5 timer og 3 minutter igjen.

Niemés og Arles må bare oppleves – kan ikke beskrives med ord og bilder.

Vi fikk til en kaffe på en annen kafe, litt i nærheten av Van Gogh.

Da var vi fornøyde og kunne sette kursen videre.

En opplevelse verdig med andre ord.


Kommentarer

kommentarer